Portugalskie babeczki z ciasta francuskiego z kremem waniliowo-cynamonowym

muffinki portugalskie

Składniki:
ok 400-500g ciasta francuskiego
250g mleka
250g śmietany kremówki
175g cukru
50g maki pszennej
5 żółtek
1 laska cynamonu
cynamon do posypania (opcjonalnie)
  

Przygotować formę na 12 muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy 10cm lub jak u mnie 12 kwadratów 10×10 i grubości ok 3mm. Wypełnić nim otwory w formie muffinkowej.
  
Wykonanie
 Wszystkie składniki oprócz laski cynamonu dokładnie zmiksować. Dodać laskę cynamonu i gotować ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem. ok 5 minut. Gotowym kremem napełnić babeczki. Po ok 2 łyżki na babeczkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 25-30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepłe można posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Przepis znalazłam  tutaj.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy