korvapuustit – fińskie bułeczki cynamonowe

korvapuustit

składniki na ciasto  ok 35 szt.
5 dl mleka
1 jajko
2 dl cukru
1 łyżka kardamonu ( zmielonego)
1 łyżeczka soli
50 g świeżych drożdży ( lub 11g suchych)
13-15 dl mąki pszennej
200 g margaryny lub masła

nadzienie
100g margaryny
1 dl cukru
2 łyżki cynamonu

na wierzch
1 jajko (do posmarowania wierzchu bułeczek)
cukier perlisty (do posypania bułek)

Wykonanie
W  mleku ( o temp. około 42 °C) rozpuszczamy drożdże następnie dodajemy , jajko, cukier, kardamon, sól i mieszamy. Dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy

* jeśli mamy suche drożdże nie rozpuszczamy ich w mleku tylko łączymy je z 1 dl mąki i dodajemy do ciasta razem z innymi składnikami.

Dodajemy stopniowo resztę mąki i miękką margarynę (może być też rozpuszczona ale dobrze ostudzona). Dobrze wyrabiamy ręcznie do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Ciasto ma być elastyczne . Podobne jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 40- 60 min do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5 -1 cm. Jeśli nie dysponujemy szerokim blatem, spokojnie możemy podzielić je na dwie porcje.

Posmarować wierzch ciasta masłem i posypać  cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie zwinąć je jak roladę i kroić  ukośnie, nachylając nóż raz w jedną, raz w drugą stronę np. według schematu poniżej lub zaglądając tutaj. Otrzymujemy kawałki o kształcie trapezu. Dłuższa jego część powinna mieć ok. 4-5 cm a krótsza około 2 cm. Możemy oczywiście zrobić to inaczej wówczas otrzymamy zwykłe korzenne drożdżówki. Kluczem do klasycznych korvapuustit jest właśnie odpowiedni sposób cięcia. Następnie każdą bułeczkę odwracamy, ustawiamy szerszą podstawą na blasze wyłożonej papierem  do pieczenia, spłaszczamy jej środek dociskając kciukiem aż do blaszki (można również to zrobić tępą stroną noża, lekko dociskając aby nie przeciąć ciasta). Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

img015

Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy około 10-15 minut.

korvapuustit bułeczki

Reklamy