3 BIT na krakersach

masa budyniowa:
2 szklanki. mleka
½ szklanki mąki pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
1 kostka masła – 200g

Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotującej się reszty mleka i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszać masło.

masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę.

ponadto:
2 paczki krakersów (po 180g)
400g masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
gorzka czekolada do ozdobyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krakersy wyłożyć na blachę (35X20 cm), na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarować masę krówkową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę i zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.

 

Reklamy