malinowo-truskawkowa fantazja

 

Ciasto czasochłonne ale za to smaczne i efektowne. Smakiem zbliżone do babki ucieranej z dodatkową niespodzianka w środku. Przepis podpatrzony tutaj . Zamiast malin u mnie na wierzchu truskawki.

ciasto na roladę:
3 jajka
70 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 krople aromatu cytrynowego (lub sok z cytryny)
80 g mąki tortowej

nadzienie do rolady:
200 g dżemu malinowego
ciasto ucierane:
200 g mąki pszennej
120 g margaryny
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 kropli aromatu cytrynowego (lub sok z cytryny)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka

do dekoracji:
2 łyżki dżemu malinowego
500 g malin u mnie truskawki
1 opakowanie galaretki truskawkowej                           

rolada:

jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat (sok) wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ścierką. Zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie.                             

Ciasto ucierane:

Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić.                            

dekoracja:

Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto maliny lub truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki

Reklamy