Czekoladowe serduszka z orzechami laskowymi

Składniki   (na około 30 ciastek):
– 200 g mąki pszennej
– 50 g zmielonych orzechów laskowych
– 50 g ciemnego kakao
– 1/8 łyżeczki soli
– 125 g miękkiego masła
– 150 g ciemnego brązowego cukru
– 2 duże jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
– 50 g posiekanych orzechów laskowych

wykonanie:

W średniej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, kakao i sól. Na wysokich obrotach zmiksować w dużej misce masło z brązowym cukrem na gładką masę. Nie wyłączając miksera, dodać jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Potem zmniejsz obroty na niskie, wsypać przygotowaną mieszankę z mąką i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować je na placek o grubości ok. 5 mm i wyciąć serduszka foremką o średnicy ok. 4 cm. Pozostałe wycinki zbierać, przerabiać ponownie na placek i kontynuować wycinanie ciastek aż do zużycia ciasta. Wykrojone ciasteczka ułożyć na natłuszczonych blachach w odległości 2,5 cm od siebie. Pozostałe z drugiego jajka białko ubić na sztywną pianę, posmarować nią ciastka, posypać posiekanymi orzechami. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut, aż staną się chrupiące

Reklamy