drożdżowe bułeczki serowo-budyniowe

bułeczki serowo budyniowe

Bułeczki z grupy tych co się przygotowuje chwilę a znikają w chwilkę. Smaczne,  mięciutkie i pełne pysznego serowo-budyniowego nadzienia. Najlepsze oczywiście tego samego dnia, choć dnia następnego też dobrze smakują.

ciasto: 
450 g mąki
30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
180 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
80 g masła
1 duże jajko
70 g cukru

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

nadzienie:
1 szklanka. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
250 g zmielonego twarogu (może być „wiaderkowy”) 
70 g cukru
20 g masła
80 g ciemnych rodzynek *
  * u mnie bez rodzynek

                   
    Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki i ponownie wymieszać. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się „skórka”.                     

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony (jak roladę) i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 ºC przez ok. 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

 Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

lukier:
200 g cukru pudru

3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki lukru wymieszać , ewentualnie. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.buleczki ser-budyń

Reklamy