gyros – sałatka warstwowa

       Jedna z moich ulubionych sałatek. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Warunkiem jest użycie składników dobrej jakości i przygotowanie jej dzień wcześniej, aby  wszystkie składniki się” przegryzły”.

składniki:

  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka -kroimy w kostkę
  • ok 3 -4 łyżeczki przyprawy w proszku gyros
  • 1 cebula- kroimy w kostkę
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 świeży ogórek – kroimy w kostkę
  • 1 świeża czerwona papryka-  kroimy w kostkę
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek majonezu
  • ½ kapusty pekińskiej – kroimy na cieniutkie paseczki

 

wykonanie:


1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dusimy z przyprawą gyros, studzimy.
2. Pokrojoną cebulę sparzamy.
3. Przygotowujemy przeźroczyste naczynie, w którym będziemy układać warstwy sałatki.
4. Ketchupem i majonezem smarujemy podaną  warstwę.
5.Składamy naszą sałatkę układając kolejno warstwy:
I kurczak,
II cebula,
III ketchup,
IV ogórek,
V papryka,
VI kukurydza,
VII majonez,
VIII kapusta pekińska

  • sałatki nie solimy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reklamy