rahkapullat-bułki z serem

Oryginalna fińska nazwa to rahkapullat ( rahka→ser , pullat→bułki).

Bułki drożdżowe są bardzo popularne  również  i w Finlandii. Poniżej znajduje się podstawowy przepis na ciasto, które jest bazą wielu fińskich wypieków drożdżowych.

składniki na ciasto (ok. 14 bułek)

2½ dl mleka
25 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 dl cukru
2 łyżeczki kardamonu
8+ dl mąki pszennej
100 g masła

dodatkowo
+ jajko do smarowania 
+ dodatki np. cukier zwykły, brązowy lub perlisty

masa serowa

  • 200g serka homogenizowanego
  • 0,75 dl cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  Nadzienie gotowe.

wykonanie:

Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy roztrzepane jajo, sól, cukier, kardamon i ponownie mieszamy.

Dodajemy po trochę mąki i cały czas mieszamy. Wyrabiaj ciasto ok 10 minut, następnie dodaj roztopione masło.  Ponownie wyrabiaj ciasto  tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk i miski.


W następujący sposób sprawdź czy ciasto  jest już gotowe do dalszej obróbki. Oderwij  kawałek , rozciągnij go, jeśli rozciągnie się jak guma do żucia to znaczy, że jest już dobre. Jeśli nie należy dodać jeszcze trochę mąki, ponownie wyrobić i znów przeprowadzić test.


Przykryj ciasto lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnice oprószoną mąką. Podziej je na 14 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zachowaj odstępy, pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Można je znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Następnie

  • w każdej bułce odciśnij szklanką wgłębienie
  • napełnij każda bułkę masą serową ( 1-2 łyżeczki na bułkę)
  • posmaruj bułkę wokół sera roztrzepanym jajkiem
  • piecz  w temperaturze 225°C około 10-15 minut (w środkowej części piekarnika)

Reklamy