voisilmäpulla-maślane bułeczki z oczkiem

Podstawowy przepis na ciasto, które jest bazą wielu fińskich wypieków drożdżowych..

składniki.

2½ dl mleka
25 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 dl cukru
2 łyżeczki kardamonu
8+ dl mąki pszennej
100 g masła

dodatkowo
+ jajko do smarowania 
+ dodatki np. cukier zwykły, brązowy lub perlisty

wykonanie:

Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy roztrzepane jajo, sól, cukier, kardamon i ponownie mieszamy.

Dodajemy po trochę mąki i cały czas mieszamy. Wyrabiaj ciasto ok 10 minut, następnie dodaj roztopione masło.  Ponownie wyrabiaj ciasto  tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk i miski.


W następujący sposób sprawdź czy ciasto  jest już gotowe do dalszej obróbki. Oderwij  kawałek , rozciągnij go, jeśli rozciągnie się jak guma do żucia to znaczy, że jest już dobre. Jeśli nie należy dodać jeszcze trochę mąki, ponownie wyrobić i znów przeprowadzić test.


Przykryj ciasto lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnice oprószoną mąką. Podziej je na 14 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zachowaj odstępy, pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Można je znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Następnie

  • palcem zrób wgłębienie w bułce
  • w dołek, włóż mały kawałek masła
  • posyp masło cukrem – około 1 łyżeczki na 1 bułkę
  • posmaruj bułkę roztrzepanym jajkiem wokół masła z cukrem
  • piecz  w temperaturze 225°C około 10-15 minut (w środkowej części piekarnika)

Aby upewnić się, że bułki są już upieczone, można sprawdzić, pukając w spód bułki, jeśli usłyszymy głuchy dźwięk znaczy, że  bułki są gotowe.

 

 

Reklamy

One thought on “voisilmäpulla-maślane bułeczki z oczkiem

Możliwość komentowania jest wyłączona.