valkosipuliperunat – czosnkowo-śmietanowa zapiekanka ziemniaczana

Oryginalna fińska nazwa to valkosipuliperunat (valkosipuli→czosnek , perunat→ziemniaki). Prosta, tania i smaczna zapiekanka. Jest ona bardzo popularna w Finlandii i należy do moich ulubionych.
Ziemniaczki w tej postaci doskonale pasują do serwowania z rybami,  mięsem lub jako samodzielne danie.

składniki:

1- 1,2 kg ziemniaków
3 dl śmietany słodkiej (może być kremówka lub o mniejszej zawartości   tłuszczu)
3 – 4 ząbki czosnku
sól do smaku
masło do wysmarowania formy

wykonanie:

Ziemniaki pokroić na cieniutkie plasterki. Ja użyłam do tego szatkownicy z nakładką do plasterkowania. Ziemniaki/plasterki płuczemy w dużej ilości zimnej wody aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Odcedzamy i osuszamy  plasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go ze śmietaną i solą .Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i wykładamy plasterkami ziemniaczanymi. Zalewamy masą śmietanowo-czosnkową. Pieczemy w piekarniku  1h – 1½h w temperaturze 180 °C do momentu, aż ziemniaki będą złociste  i miękkie (również te w środku).

Reklamy