sernik z brzoskwiniami

Przepis odleżał w moim zeszycie jakieś 15 lat. Dostałam go od koleżanki mojej mamy. Kartka z przepisem zdążyła pożółknąć, aż w końcu sernik doczekał się mojego debiutu. Dlaczego tak późno?- sama nie wiem.Sernik jest przepyszny. Ciasto bardzo kruche, a masa serowa wilgotna i nie za słodka.

ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli

Mąkę, margarynę i proszek do pieczenia rozetrzeć w palcach, dodać żółtka, cukier, sól i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, drugą wyłożyć blaszkę, na którą dać przygotowaną masę serową. Moja blaszka ma 23 cm średnicy.

masa serowa:
0,5 kg twarogu zmielić, może być też z „wiaderka”
0,5  kostki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
1 jajko.
1 budyń śmietankowy
brzoskwinie z puszki-połówki

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszysta masę. Dodać ser i suchy budyń. Masę serową wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto. Na masę serową układamy połówki brzoskwiń (lekko dociskamy). Brzoskwinie powinny być lekko osuszone z nadmiaru soku. Na brzoskwinie wykładamy pianę z białek.

masa białkowa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Tak przygotowana masę wykładamy na brzoskwinie.

Na pianę zetrzeć , na grubej tarce , drugą część ciasta tą z zamrażarki. Piec na złoty kolor ok 1,20h-1,30h w temperaturze 150ºC-160ºC. Upieczony sernik posypać cukrem pudrem.

♦ W przepisie jest sugestia, że sernik można piec z różnymi owocami np. mandarynki, pomarańcze itp.. Można również upiec go bez owoców. Osobiście próbowałam wersji tylko z brzoskwiniami z puszki.

Reklamy