Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

składniki:

   1/2kg mąki pszennej
   10g suchych drożdży
   1/2 łyżeczki soli
   ok 1,5 szklanki ciepłej wody
   kilka pomidorów suszonych z zalewy
   kilka czarnych oliwek
   oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i 2 łyżkami oliwy z oliwek, stopniowo dodajemy ciepłej wody, ugniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, zagniatamy je ponownie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto powinno mieć grubość ok 1,5 cm. Robimy w nim dołki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oliwkami i pomidorami z zalewy pokrojonymi w paski. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 190 ºC przez ok. 30 minut.

 

 

Reklamy