savulohi-tuorejuustolevite – pasta z wędzonego łososia i serka śmietanowego

Przepis zdobyty na promocji łososia w markecie. Na szczęście dla mnie Pan był przygotowany i rozdawał również ulotki z przepisem na pastę łososiową. Godna polecenia bo naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu.

składniki:

250 g wędzonego łososia
300 g serka typu philadelphia
1 pęczek szczypiorku
1 małe opakowanie  120g śmietany creme fraiche
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku

wykonanie:

Wymieszaj serek, śmietanę, pokrojony drobno  szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Z łososia zdejmij skórę i rozdrobnij go np. widelcem. Dodaj łososia do przygotowanej wcześniej mieszanki i delikatnie go wmieszaj. Gotową pastę zostaw w lodówce na całą noc. Podawaj np.  z ciemnym pieczywem lub razowymi chlebowymi chipsami. Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżym szczypiorkiem.

Reklamy