puolukkapiirakka-ciasto ucierane z żurawiną

Owoców żurawiny mamy tu pod dostatkiem, tak samo jak przepisów na ciasto z jej wykorzystaniem. Oto jeden z nich.

ciasto:
¾ dl cukru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
4 dl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Margarynę  z cukrem utrzyj na gładką masę, dodaj jajko i dalej ucieraj. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj do utartej masy i nadal ucieraj  na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wyłóż nadzienie.

nadzienie:
ok ½ kg żurawiny świeżej lub mrożonej
2,5 dl śmietany kwaśnej
1 jajko
0,5 dl cukru + 3 łyżki cukru do posypania żurawiny

Żurawinę delikatnie rozgnieć tłuczkiem i wyłożyć ją na ciasto i  posyp 3 łyżkami cukru. Na wierzch żurawiny daj masę śmietanową. Śmietanę, cukier i jajko połącz dokładnie na gładką masę i polej nią wierz ciasta .Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C około 0,5 godziny.

♦ owoce żurawiny mogą być  w całości, nie potrzeba ich rozgniatać, Wówczas ciasto będzie mniej soczyste ale równie dobre.

 

 

 

 

Reklamy