kurczak tikka masala

Oto moja wersja kurczaka tikka masala. Odbiega zapewne od oryginału ale nam smakuje właśnie taka odmiana. Chętnie ją jemy  dlatego często gości na naszym stole. Stosuję  gotową  sproszkowaną mieszankę przypraw  tikka  masala, która jak dla mnie  jest idealnym zestawieniem  smaków.

składniki:
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
3 łyżki przyprawy tikka masala
300 ml mleka kokosowego
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oleju
1 mała puszka ananasa ok 200 ml rozdrobniony

wykonanie:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną i podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i dodajemy do kurczaka, lekko dusimy, uważając by cebula się nie przypaliła. Dodajemy przyprawę tikka masala, krótko przesmażamy. Dodajemy rozdrobnionego ananasa z puszki wraz z sokiem oraz mleko kokosowe. Całą potrawę gotujemy ok 10 minut , co jakiś czas mieszając. Podawać z ugotowanym osobno ryżem jaśminowym.

Reklamy