szarlota mojej mamy

szarlotka mojej mamy
szarlotka mojej mamy

Przepis jest w naszej rodzinie od zawsze. Szarlotka jest przepyszna i wraz z szarlotką tatrzańską są moimi ulubionymi jabłecznikami.

składniki
1 kostka margaryny
½ kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
cynamon
cukier waniliowy

wykonanie
Z margaryny, mąki, cukru, jajek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części  Jedną część wyłożyć na blaszkę, oprószyć bułką tartą i dać na nie starkowane jabłka, lekko odciśnięte z nadmiaru soku. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Jeśli używamy kwaśnych jabłek możemy również posypać wierzch dodatkowa ilością cukru. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy wierzch jabłek. Pieczemy w piekarniku ok 1,2h-1,5h w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Reklamy