bułeczki śniadaniowe

Przepis zapożyczony z  „pracowni wypieków” i mogę śmiało powiedzieć, że te bułeczki należą do ulubionych i mojej córeczki. Lekko słodkie, mięciutkie i bardzo smaczne.

bułeczki śniadaniowe

przepis na około 16 bułeczek

składniki:
1 łyżka drożdży suszonych
1 szklanka (200 ml) zsiadłego mleka, jogurtu lub maślanki
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki (ok. 600 g)

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Formujemy bułeczki. Spryskujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nacinamy bułeczki ostrym nożem lub nożyczkami. Posypujemy lekko mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. Pieczemy ok. 15 minut lub do czasu zarumienienia.

♦ u mnie bułeczki bez nacinania
♦ bułeczki można posypać sezamem lub makiem

 

Reklamy