bułeczki gąsieniczki z parówkami

bułeczki gąsieniczki

Świetna alternatywa na śniadanie lub kolację. Bułeczki mięciutkie, puszyste i co najważniejsze smaczne. 

składniki (na 8 bułek):
200 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
20 g (30 ml) oleju roślinnego
300 g mąki pszennej
8 cienkich parówek
 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek

wykonanie:
Zrobić zaczyn. W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić – ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte podzielić na 8 części, każda po około 70 g. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte. Potem zacząć rozkładanie – dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a’la gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Przepis podpatrzony tutaj.

z racji, że lubię kminek u mnie część bułeczek posypana nasionami kminkugasieniczki

Reklamy