chleb pszenno-żytni na zakwasie

Przepis na ten chleb ( i nie tylko  na ten) zaczerpnęłam z ″ Pracowni wypieków″. Piekę go często bo  jest smaczny i łatwy w przygotowaniu.
zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu  żytniego

ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant =1 łyżeczka drożdży

zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.

następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut – by składniki się połączyły.

Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i posypanej otrębami żytnimi.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem. Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte.
Piekarnik nagrzewamy do 230 °C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką. Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 °C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba 

Reklamy