chleb pszenny na zakwasie żytnim

chleb pszenny na zakwasie żytnim

Domowy chleb smakuje najlepiej, o tym chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Dodatkowo aromat  świeżego chleba unoszący się w całym domu dopełnia całości. Wbrew pozorom pieczenia chleba to nic trudnego. Zacząć trzeba od zakwasu żytniego lub pszennego, w zależności od rodzaju wypiekanego chleba  Na przygotowanie zakwasu potrzebujemy około 6-7 dni. Przepis na zakwas żytni można znaleźć np. tutaj a na zakwas pszenny tutaj

składniki:
500g mąki pszennej, chlebowej
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży bul 1 łyżeczka suchych
150 g zakwasu żytniego

wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto do foremki lub formujemy bochenek chleba, bądź też bułeczki. Spryskujemy wierzch ciasta olejem lub oliwą i oprószamy mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45-50 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C i pieczemy chleb około 40 minut a  bułeczki około 20 minut. Studzimy na kratce.

Reklamy