” pinaatti-fetapiirakka ” zapiekanka ze szpinakiem i serem feta

Oryginalna fińska nazwa pinaatti-fetapiirakka (pinaatti→szpinak, piirakka→zapiekanka, tarta)
Przepisów na wykonanie zapiekanki szpinakowej jest wiele oto jeden z nich. Zapiekanka jest bardzo smaczna i syta.

ciasto:
1 dl wody
6 g suszonych drożdży
2½ dl mąki pszennej
½ łyżeczki soli
25 g masła lub margaryny

Wymieszać wszystkie suche składniki , drożdże też. Dodajemy letnią wodę i roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Ciasto przekładamy na blaszkę i ponownie pozostawimy do wyrośnięcia około 20-30 minut.

feta ciasto

nadzienie:
300 g mrożonego szpinaku
400 g sera feta
400 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
czarny pieprz do smaku

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Fetę kroimy w kostkę. Śmietanę i jajka dobrze mieszamy na gładką masę. Dodajemy szpinak ,fetę, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, ponownie mieszamy. Wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30-40 minut.

nadzienia nie solimy gdyż ser feta jest słony
osoby nie lubiące czosnku oczywiście mogą go pominąć

 

Reklamy