kakaowe ciasto z kaszą manną na herbatnikach

ciasto:
ok.5 paczek herbatników w zależności od wielkości blaszki
1 litr mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka kaszy manny

Na blaszkę wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotować, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystkie składniki ponownie zagotować, dodać sypką kaszę manną, energicznie mieszając aby nie powstały grudki . Gotować od 3-5 minut, mieszając aby kasza  się nie przypaliła. Połowę gorącej masy wylać na herbatniki. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników, ponownie masę i ponownie herbatniki. Na ostatnią warstwę herbatników dajemy polewę kakaową.

polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
3-4 łyżki  kakao

Wszystkie składniki polewy rozpuścić i zagotować. Gotować parę minut na minimalnej mocy kuchenki aż do uzyskania gęstej masy..Polać ciasto polewą, posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.

♦ blaszkę przed układaniem herbatników wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wówczas całe ciasto łatwo można wyciągnąć z formy.

 

 

Reklamy