tort tęczowy z galaretkami

Tort jest kolorowy , ładnie wygląda i jest stabilny. Przygotowanie jego jest czasochłonne ale warto spróbować. Idealnie pasował na urodziny mojej córki. Dzieci były zachwycone smakiem i wyglądem. Pomysł podpatrzony tutaj. Jako, że tort był na imprezę urodzinową i został przez jubilatkę szybko rozdzielony, nie doczekał się udanej sesji zdjęciowej.

składniki:
ciasto:
8 jajek
140g cukru
140g mąki pszennej
50g masła

nadzienie:
6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

dodatkowo do dekoracji:
2 białe czekolady
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Przygotować ciasto. Masło roztopić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
  • Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.  Po pierwszym krążku na obręczy pozostaje trochę ciasta,  może to nam służyć nam jako znacznik do następnego krążka.

    • Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.
    • Pierwszy upieczony krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
    • Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek.
    • Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
    • Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na drugi krążek. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
    • Analogicznie przygotować galaretkę zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aby wszystkie galaretki dobrze stężały. (można przyśpieszyć cały proces robiąc po dwie galaretki jednocześnie, gdy ostygną jedną chłodzić w lodówce, a drugą włożyć na chwilę do zamrażalnika).
    • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować wierzch tortu . Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietaną posmarować bok tortu.

Reklamy