joulutorttu-fińskie ciasteczka bożonarodzeniowe wersja 1

Tradycyjne ciastka które obok pierników zawsze pojawiają się na fińskim  bożonarodzeniowym stole. Przygotowanie jest bardzo proste a na pewno przypadnie do gustu wielu osobą. Najczęściej nadzienie jest śliwkowe, u mnie w wersji z marmoladą jabłkową. Ważne aby do nadzienia użyć dobrej jakościowo marmolady (nie dżemu) aby nadzienie nie wypłynęło.

W podanym przepisie używamy gotowego ciasta francuskiego. Można jednak zastąpić je wersją zrobioną samodzielnie –rahka joulutorttutaikina . Nie jest to tradycyjny przepis na ciasto francuskie ale ciasteczka wychodzą równie pyszne. Ciasto przypomina ciasto półfrancuskie. U mnie wersja jak najbardziej nadająca się bożonarodzeniowy stół , lekko spolszczona, nadzienie to masa makowa. Przepis można znaleźć tutaj.

składniki
opakowanie ciasta francuskiego
ulubione powidła najczęściej śliwkowe u mnie jabłkowe z cynamonem 
cukier puder do posypania

wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrażamy (jeśli używamy mrożonego) i tniemy kwadraty 10 x 10 cm. Każdy nacinamy i formujemy w wiatraczki lub róże. Można przygotować  również wersję mini, wówczas otrzymamy ciasteczko w sam raz na jeden kęs.

1. WIATRACZKI
Kwadraty nacinamy po ukosie do środka.. Końce zaginamy do środka
i na środek nakładamy powidła.

2. RÓŻE
Nacinamy kwadraty na rogach jak na zdjęciu. Rogi zaginamy do środka i na środek nakładamy powidła.

3. WIATRACZKI WERSJA MINI
Kwadraty tniemy na kawałeczki 5×5 cm. Dalej postępujemy tak samo jak przy tradycyjnych wiatraczkach.

Pieczemy w temperaturze 220ºC około 10-15 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy