rahka joulutorttutaikina – fińskie ciasteczka bożonarodzeniowe wersja 2

Serowe ciasto przypominające ciasto  półfrancuskie. Ciasteczka te są popularne w Finlandii i są pieczone zarówno na święta Bożego Narodzenie wówczas najczęściej z nadzieniem śliwkowym lub na inne okazje w wersji z nadzieniem serowym, kremem waniliowym lub też z ulubionymi powidłami. U mnie wersja z masą makową, jak najbardziej pasująca na bożonarodzeniowy stół.

składniki
250 g masła
4 dl mąki pszennej
1 dl serka śmietankowego
1 dl kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa – nadzienie

wykonanie:
Mąkę i proszek wymieszać. Miękkie masło wyrabiamy dodając partiami do niego całą mieszankę mąki i proszku. Następnie dodajemy serek i śmietanę. Dobrze wyrabiamy. W razie potrzeby jeśli ciasto jest zbyt luźne i lepiące podsypać trochę mąką. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

Następnego dnia przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, wykrawamy kwadraty ok 10 x 10 cm i robimy wiatraczki lub róże. Szczegółowy sposób wykonania dołączony jest do inne wersji  przepisu na joulutorttu i znajduje się tutaj .

Pieczemy w piekarniku 220º C około 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Reklamy