maxi king na krakersach

składniki:
 masa mleczna:
1  kostka masła (nie solonego)
1 szklanka mleka + 10 łyżek do polewy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
1 opakowanie mleka w proszku (400 g, nie granulowane)

 dodatkowo:
  1 puszka masy krówka 
  1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  20 dkg orzeszków ziemnych solonych
  krakersy – na foremkę 18×27 cm potrzebowałam 48 sztuk

sposób przygotowania
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić. Masło utrzeć na puch. Do masła dodawać jednocześnie po łyżce ostudzonego mleka i mleko w proszku, ucierać.

na dno foremki, układamy kolejno:
pierwszą warstwą krakersów,
połowę masy mlecznej,
krakersy,
masę krówkę ,
krakersy,
resztę masy mlecznej,
krakersy,
polewa czekoladowa z orzeszkami

Czekoladę roztopić w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodać  orzeszki. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, krakersy zdążą zmięknąć.

Reklamy