bułka drożdżowa ” żyrafa „

Efektowne i smaczne choć czasochłonne. Warto jednak poświęcić dłuższą chwilę by później móc się delektować ładną i dodatkowo przepyszną maślaną bułką drożdżową. Najtrudniejszym zadaniem w tym przepisie było uzyskanie cieniutkiego ale odpowiednio długiego placka z białego ciasta. Trzeba je rozwałkować niczym na makaron. Polecam. Przepis podpatrzony tutaj.

składniki : na keksówkę o wymiarach 11×25 cm
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
50 g cukru waniliowego
250 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 g roztopionego masła

dodatkowo
 1,5-2 łyżki kakao gorzkiego
3 łyżki cukru
30-40 ml ciepłego mleka
roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania

     Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciemne ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy kawałek chwilę wyrabiamy i dzielimy na 5 równych części (dobrze posłużyć się wagą).
 Każdy biały kawałek ciasta wałkujemy na podłużny placuszek o długości około 46 cm (jest to dosyć trudne zadanie, bo ciasto musi być cienkie i długie). Ciasto z kakao rolujemy na wałek o takiej samej długości. Ciemne ciasto kładziemy na białym i zawijamy je w białe (rulonik),  po czym dzielimy je na pół.
Tak przygotowane „roladki” układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Autorka przepisu skąd zaczerpnęłam pomysł sugeruje  aby roladki ułożyć następująco: na spodzie trzy, później cztery i na wierzchu również trzy. Ja nie trzymałam się dokładnie tej zasady bo moja keksówka była szersza i roladki wpasowały się same. Niemniej rezultat był ok.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 ºC. Wyrośniętą bułkę smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy około 25-30 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę zostawiamy ciasto w formie, jeśli lubimy skórkę mięciutką wyjmujemy ciasto z formy i zawijamy je w mokrą ściereczkę. Po 15 minutach chałka jest gotowa.
żyrafa- bułka drożdżowa
Reklamy