hevosenkengät- podkowy ciasteczka

Kruche, migdałowe, z nutką cytrynowej skórki. Idealne ciasteczka do kawy lub herbaty.

składniki:
125 g masła
125 g cukru pudru
2 jajka-małe
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
60 g mąki migdałowej
200 g mąki pszennej
czekolada do ozdoby

wykonanie:
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Jajka wymieszaj ze skórką cytrynową i dodaj do masy cukrowo-maślanej. Dalej ucierając dodaj obie mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 0,5 h. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj rękaw cukierniczy lub szprycę z końcówką gwiazdy, napełnij  ciastem i wyciskaj podkowy na przygotowaną uprzednio blaszkę. Wielkość i grubość ciasteczek zależy od nas.  Piecz 8-10 minut w 200ºC na złoty kolor. Wystudź ciasteczka. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Końcówki upieczonych ciastek zamaczaj w  czekoladzie. Ułóż na kratce do zastygnięcia czekolady.

 

Reklamy