langosz

langoszskładniki na 10 sztuk:
0,5 kg mąki
25g drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 ziemniak ugotowany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka płaska soli

dodatkowo do smarowania :
sos czosnkowy (2- 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody i odrobinę soli wymieszać)
starty żółty ser
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i pozostawić na chwilkę aby drożdże „ruszyły”. Ziemniaka rozgnieść widelcem na puree. Do miski dać wszystkie składniki ciasta + rozczyn . Ciasto dobrze wyrobić mikserem lub ręcznie, aż uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na mniej więcej równe części(u mnie wyszło 10 sztuk po ok. 85g). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość dłoni. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek w celu pozbycia sie nadmiaru tłuszczu.

Wierzch langosza posmarować sosem czosnkowym, na czosnek rozsmarować śmietanę i posypać startym żółtym serem- to klasyczny langosz. Wariacji na temat dodatków jest mnóstwo, można na słodko i na słono, z sosami, dżemami itp…

Reklamy