drożdżowe jabłkowe usta

Przepis podpatrzony tutaj, lekko zmodyfikowany przeze mnie. Bułeczki wyszły delikatne, smaczne  pachnące cynamonem i jabłkami, .

składniki:
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
120 ml kwaśniej śmietany
ok.350 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 żółtko
5 jabłek
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego

dodatkowo:
1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu ciasteczek
cukier brązowy do posypania
cukier puder do posypania

wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy by „ruszyły”. Do rozczynu dodajemy mąkę ze szczyptą soli oraz masło, wbijamy jajko i żółtko, całość zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy, przykryte lnianą ściereczką na ok. 0,5 godziny aby troszkę wyrosło.  Piekarnik  rozgrzewamy do 200 ºC.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i mieszamy aby jabłka pokryły się cynamonem i cukrem waniliowym.
Na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy kółka np: przy użyciu szklanki. Jabłka układamy na połówce kółka,  składamy jakbyśmy robili pierogi ale nie sklejamy. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok 15 minut. Studzimy i  ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.

.

Reklamy