fińskie korzenne pierniczki bożonarodzeniowe -joulupiparit

Obowiązkowo prawie w każdym fińskim domu, a szczególnie tam gdzie są dzieci, w święta Bożego Narodzenia   nie może zabraknąć pierniczków. Pieczenie i ich ozdabianie  to bożonarodzeniowy rytuał. Pieczenie pierników często zaczyna się początkiem grudnia.  Przepis, który proponuję pochodzi od fińskiej mamy, która według tej receptury piecze od lat. Pierniczki są korzenne, aromatyczne i pyszne. Zaraz po upieczeniu są kruche a po dwóch dniach stają się mięciutkie.  Po lukrowaniu miękną znacznie szybciej i stają się jeszcze bardziej smaczne.

składniki: na ok 100 pierniczków średniej wielkości
1,5 dl syropu korzennego (może być syrop klonowy lub płynny miód )
200 g cukru
250 g margaryny lub masła

Syrop, cukier i margarynę, roztopić w garnku, dodać przyprawy i zagotować.
przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków mielonych
2 łyżeczki kardamonu mielonego
1 łyżeczka imbiru mielonego
2 łyżeczki skórki pomarańczowej- wysuszona sproszkowana skórka z   pomarańczy

2 jajka – do ostudzonej mieszanki dodajemy pojedynczo jajka, mieszamy          i dodajemy jeszcze:
1 łyżeczkę soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Ciasto będzie luźne ale takie ma być. Gotowe naczynie z ciastem przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki, ciasto stwardnieje a przyprawy oddadzą swój aromat. Następnego dnia przystępujemy do robienia pierniczków. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wykrawamy za pomocą foremek kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.     Pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 6-9 minut.

Upieczone i ostudzone pierniczki możemy polukrować.

lukier cytrynowy
sok 1 jednej cytryny
1,5-2 szklanek cukru pudru
Składniki dobrze wymieszaj razem. Jeśli lukier będzie za bardzo płynny dodaj  cukru pudru a gdy będzie za twardy dodaj odrobinę soku z cytryny. Ponownie wymieszaj. Można go  podzielić na porcję i zabarwić  za pomocą barwników spożywczych lub naturalnych.

 

Reklamy