makaron gniazdka z pulpecikami mięsnymi

Bardzo ciekawe, smaczne  i  szybkie w wykonaniu danie obiadowe. Chętnie do niego wracam bo smakuje naszej rodzince. Przepis podpatrzony tutaj.

składniki na dużą blachę:
15 gniazd makaronu wstążki
10dkg sera żółtego

składniki na farsz:
50 dkg mięsa mielonego
jajko
cebula
3 łyżki bułki tartej (lub 1 sucha bułka moczona w mleku)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

składniki na sos:
0,5 litry śmietany 30% (u mnie połowa śmietany zastąpiona mlekiem)
0,5 litry wody
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, suszona bazylia, czosnek granulowany

wykonanie:
Składniki na farsz włożyć do miski, doprawić i dokładnie wymieszać. Podzielić na 15 równych części i uformować kulki. Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Przygotować sos. Wszystkie składniki  sosu wymieszać, doprawić i zalać makaronowe gniazda. Sosu powinno być na tyle, aby makaron był nim przykryty. Posypać startym żółtym serem.

Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika     180°C- 200°C i piec ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Danie jest gotowe gdy sos, którym jest zalany makaron zgęstnieje.

makaron gniazdka

Reklamy