babka cytrynowa z rodzynkami

babka cytrynowa

Babka jest mięciutka, lekko cytrynowa i smaczna. Przepis podpatrzony tutaj.

składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
250 g masła lub margaryny
2 garści rodzynek
cukier waniliowy
sok z ½ cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu wlać do masy sok z cytryny i wymieszać. Gotową masę przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki . Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC i piec przez około  1 godzinę. Ostudzone i wyjęte z formy  ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym .

lukier:
200 g cukru pudru
sok z cytryny
Oba składniki łączymy ze sobą.

♦ ciasto można  upiec również w keksówce
♦rodzynki nie są obowiązkowe
♦ilość soku cytrynowego można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobań

Reklamy