pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika

pannukakku fiński nalesnik z piekarnika

Fajna alternatywa gdy nie mamy czasu lub ochoty na smażenie tradycyjnych naleśników. Ten oczywiście różni się od tradycyjnych smakiem i wyglądem ale zapewniam, że jest dobry. Jest grubszy,  mięciutki i lekko mokry w środku a na wierzchu zrumieniona skórka. Próbowałam już wielu przepisów ale ten jest moim ulubionym.

składniki na dużą blachę
7 dl mleka
4 dl mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki oleju
½  łyżeczki soli

Podane składniki łączymy dokładnie za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto będzie rzadkie ale tym się zupełnie nie przejmujemy, tak ma być. Wymieszane ciasto  odstawiamy na około 0.5 godziny do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °C i przygotuj blaszkę, najlepiej taką dużą z piekarnika i wyłóż ją papierem pergaminowym (wskazane jeśli chcemy łatwo wyjąć upieczony naleśnik). Następnie ciasto wylewamy na  przygotowana blachę. Pieczemy  około 30 minut (lub więcej w zależności od piekarnika).
Naleśnik w trakcie pieczenia rośnie jak karpatka a później opada – to normalne. Gotowy powinien być zrumieniony i złocisty również pod spodem -łatwo sprawdzić podnosząc naleśnik łopatką, powinien się oddzielać od pergaminu bez problemu, nie przywiera.
Pokroić na kawałki i podawać z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, jogurtem, owocami lub cukrem pudrem.


Spotkałam się również z wersją „na słono”. Przykładowo gdy pozostanie nam naleśnik z dnia poprzedniego można go potraktować jak zapiekankę, układając na jego wierzchu np. żółty ser, szynkę, pomidory itp… i  odgrzać w piekarniku na patelni lub w mikrofali.

Reklamy