ciasto na pierogi z jajkiem

Z podanych proporcji wychodzi około 60 pierogów(w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok.1 szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
2-3 szczypty soli

wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, olej, sól i stopniowo wlewaj wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka, tak aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, aby było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Jeśli jest zbyt klejące , trzeba dosypać trochę mąki. Dla uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba około 10 minut wyrabiania.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, podsyp lekko mąką, przykryj lniana ściereczką i odstaw na 15 minut aby „odpoczęło”. Ciasto stanie się mięciutkie, sprężyste i łatwe do rozwałkowania.  Odetnij kawałek ciasta, ( pozostałą część zostaw przykrytą ściereczką aby nie wyschła) i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek (grubość ok 2-3 mm lub wedle uznania). Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i dobrze zlepiaj boki pierogów.

pierogi ariel 16.1

Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek

sposoby  zlepiania pierogów

uwagi:
♦konsystencję ciasta można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody.

 

Reklamy