pierogi zamojskie z kaszą gryczaną i twarogiem

pierogi zamojskie

Pamiętam podobne równie smaczne pierogi z tą różnicą, że do nadzienia nie dodawało się ziemniaków. Farsz był sypki i sprawiał pewną trudność przy lepieniu pierogów ale co tam – dla chcącego… W wersji proponowanej dziś ziemniaki jak najbardziej pasują smakowo a jednocześnie są spoiwem i farsz „grzecznie” trzyma się na swoim miejscu. Smaczne!

ciasto na pierogi zrobiłam według tego przepisu.

farsz
składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
1 duża cebula
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g twarogu
3 łyżki oleju
sól, pieprz

wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju na złoty kolor. Odcedzoną kaszę wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem, rozgniecionymi na puree ziemniakami oraz usmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem do smaku
Farsz nakładaj na środek kółka z ciasta pierogowego (po ok. 1 czubatej łyżeczce na każde kółko) i dokładnie zlepiaj brzegi pierogów. W dużym garnku zagotuj wodę, dodając 1 łyżkę soli. Ulepione pierogi wrzucaj na wrzątek, gdy zaczną wypływać na powierzchnię gotuj jeszcze około 2 minuty na średniej mocy kuchenki. Ugotowane pierogi odcedź z wody i podawaj gorące ze śmietaną, skwarkami lub podsmażoną cebulką.

pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

 

Reklamy