parowce z jagodami

parowce z jagodami

składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki stopionego masła
30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru

nadzienie:
1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych

2 łyżki cukru
1 łyżeczka bułki tartej

Wszystkie składniki połączyć razem i nadziewać parowce.

wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru, 1-2 łyżki mąki, dobrze wymiesza i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać jajka, stopione masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia Do wyrabiania ciasta użyłam miksera (czas wyrabiania ok. 6-7 minut). Gotowe ciasto uformować w kulę, podsypać mąką, przykryć lnianą czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. By uzyskać parowce jednakowej wielkości posłużyłam się wagą, każdy w nich ważył ok. 90 g. Każdy kawałek lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę jagód, dobrze zlepiamy, formujemy pączki. Gotowe w odstępach układamy na stolnicy (łączeniem do dołu) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut żeby jeszcze wyrosły.
Wyrośnięte parowce układamy na naczyniu do gotowania na parze Ja nie posiadam więc wlewam wodę w duży garnek, owijam wierzch garnka lnianą ściereczką i obwiązuję go dookoła gumką(ściereczka ma być mocno naciągnięta) . Na wierzchu układam parowce, nakrywam dopasowaną do garna miską. Gotuję ok 7-8 minut aż będą puszyste.

Można podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Reklamy

2 thoughts on “parowce z jagodami

Możliwość komentowania jest wyłączona.