sernik krakowski

sernik krakowski

kruche ciasto
składniki:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko

wykonanie
Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części 2/3+1/3, owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć większy kawałek z lodówki, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut na złoty kolor.

masa serowa
składniki:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
8 jajek
100 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków (200g do sera + 50g do piany)
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek

dodatkowo
żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta (roztrzepane)

lukier
sok z ½  cytryny
ok 1 szklanka cukru pudru
Oba składniki wymieszać i posmarować wierzch letniego sernika.

wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodaj po 1 żółtku i po trochę i twarogu. Ucieraj, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszaj delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, Wyłóż na niego masę serową i wyrównaj.
Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkuj i radełkiem wykruj paski o szerokości ok 1 cm. Z pasków ułóż na serniku kratkę i posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, posmarować lukrem a następnie schłodzić w lodówce przez noc.

sernik krakowski

Reklamy