lasagne ze szpinakiem i serem feta

lasagne ze szpinakiem i serem fetaLasagne czasochłonna ale bardzo smaczna. Często do niej powracam. Przepis podpatrzony tutaj ,  u mnie lekko zmodyfikowany.

składniki:
opakowanie makaronu lasagne
masa szpinakowa
3 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć 1,5 kg szpinaku świeżego   lub   2 opakowania mrożonego i trochę świeżego ) 
250 g sera feta może być bryndza
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
sos beszamelowy:
½ kostki masła
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
2 żółtka
½ szklanki śmietany kremówki
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku

wykonanie:
szpinak

Na patelni rozgrzewam kawałek masła i szklę na nim dwie cebule pokrojone w piórka (lub połówki piórek). Kiedy cebula jest zeszklona, nawet lekko przysmażona, na patelnię wrzucam szpinak, który wcześniej dokładnie wymyłam lub mrożony szpinak, (wcześniej rozmrożony i odciśnięty z nadmiary wody).  Świeży szpinak szybko zmniejsza swoja objętość podczas smażenia . Nie smażę go długo – chodzi o to, by cały troszeczkę zmiękł i pokrył się masłem. Kiedy właśnie taki jest, dorzucam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek (lub pokrojony w cienkie plasterki) i doprawiam białym pieprzem. Nie solę szpinaku ponieważ sam w sobie jest trochę słony poza tym za chwilę dodam ser feta, który również jest słony Kiedy szpinak na patelni jest już gotowy – odstawiam go na bok, powinien przestygnąć. Kiedy jest już chłodniejszy, dodaję do niego fetę rozdrobnioną na małe kawałki i delikatnie mieszam tak, by ser się nie porozwalał. Powinny pozostać widoczne kawałki fety.

sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę – dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze mleka – sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną – dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.

składanie w całość:

Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie masłem. Na dno wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego, na sosie układam nie ugotowane płaty lasagne, i ponownie smaruję je sosem, na sos wykładam warstwę szpinaku – powinna być grubości około dwóch centymetrów. Na szpinaku znowu płaty lasagne, na lasagne sos beszamelowy, na sos lasagne – powtarzam tą czynność, aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna się znaleźć gruba warstwa sosu beszamelowego. Na sos daję jeszcze grubą warstwę startego żółtego sera.
Teraz pozwalam lasagne przejść aromatem szpinaku i sosu beszamelowego – naczynie odstawiam  na jakieś 20 minut. Dopiero po tym czasie lasagne daję do piekarnika – temp. 180 ºC na około 40-50 minut . Przez pierwsze 15-20 minut piekę pod przykryciem, później zdejmuje je, żeby ser mógł się przyrumienić.

 

Reklamy

2 thoughts on “lasagne ze szpinakiem i serem feta

Możliwość komentowania jest wyłączona.