jauheliha-makaronilaatikko zapiekanka mięsno-makaronowa

składniki:
400-500 g mięsa mielonego
400 g makaronu np.  kolanka (suchego)
1 duża cebula
3-4 łyżki ketchupu
4 dl śmietany kremówki (można użyć mleko lub śmietankę słodką  mniej tłustą)
150 g żółtego sera (startego)
1 jajko
1-2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku w proszku
sól, pieprz, papryka do smaku

wykonanie:


Ugotuj makaron w osolonej wodzie aby był al dente -nie rozgotowany, odcedź go. Na patelni podsmaż mięso i cebulę pokrojoną w kostkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryka w proszku. Wymieszaj ze sobą ugotowany makaron i podsmażone mięso.
Przygotuj mieszankę śmietanową. W tym celu połącz ze sobą śmietankę (lub mleko), jajko, czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowana masę dodaj do makaronu z mięsem i ponownie wymieszaj a w razie potrzeby dopraw jeszcze przyprawami.

Połowę mieszanki mięsno-makaronowo- śmietankowej przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać, posmaruj ją ketchupem i na wierzch daj pozostałą część  makaronu z mięsem. Posyp wierzch zapiekanki serem. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową, daj do rozgrzanego piekarnika 180ºC na ok 50 minut. Pod koniec zapiekania możesz zdjąć pokrywkę lub folię aby wierzch zapiekanki się przyrumienił.

zapiekanka makaronowa z mięsem

moje uwagi
♦ spód naczynia i wierzch zapiekanki można wyłożyć plasterkami boczku,   wówczas pomijamy ser żółty
♦ można pominąć ketchup

Reklamy