pastycjo – grecka zapiekanka

pastycjo

składniki
500g opakowanie makaronu spagetti rurki
100 g sera żółtego (50g +50g)
mięso z sosem
800 g mięsa mielonego
1 opakowanie przecieru pomidorowego 500ml
2 listki laurowe
5 goździków u mnie ¼ łyżeczki mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
1 cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

sos beszamelowy
½ kostki masła
3 łyżki mąki
750 ml mleka
2 żółtka
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
50 g sera żółtego startego
pieprz, sól do smaku

wykonanie:

mięso z sosem pomidorowym
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy mięso mielone ,doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami oraz dodajemy listki laurowe. Smażymy do momentu, aż cała woda spod mięsa odparuje. Następnie dodajemy pomidory i ponownie dusimy na małym ogniu, aż do momentu kiedy odparuje cały sos, mięso oddzieli się od sosu.

Gotujemy makaron al`dente. W naczyniu do zapiekania układamy makaron, posypujemy połową startego sera i rozkładamy mięso z sosem. Na sos mięsno-pomidorowy nakładamy sos beszamelowy i posypujemy ponownie serem.

sos beszamelowy:
Masło rozpuścić, ściągnąć z palnika, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Postawić ponownie na kuchence, zasmażyć nie rumieniąc ,następnie pomału ciągle mieszając dodaj mleko. Doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Sos musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany (jeśli sos jest za gęsty dodajemy odrobinę mleka). Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy żółtka ciągle mieszając i starty żółty ser. Zalewamy sosem mięso i posypujemy startym serem.

Pieczemy w piekarniku 180°C ok 30 minut , aż do momentu kiedy sos beszamelowy się zarumieni. Kroić i podawać najlepiej po 1-2 godzinach.

Reklamy