muffinki z kawałkami czekolady

muffinki z czekoladą

składniki:
2 szklanki mąki pszennej
¾  szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mleka + 1 łyżka
½ kostki masła (roztopić)
2 jajka
1 łyżka kakao
2 tabliczki czekolady (u mnie biała i mleczna)

wykonanie:

Do miski dajemy wszystkie suche składniki (oprócz kakao): mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy  i mieszamy je. Następnie dodajemy składniki mokre: roztopione masło, mleko i jajka. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka (mieszamy) a drugą pozostawiamy białą.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Do każdej foremki dajemy po około 2 łyżki ciasta białego, kostkę czekolady i uzupełniamy ciastem kakaowym (można zrobić wersję odwrotną ciasto kakaowe na spodzie a białe na wierzchu lub też wersję całą kakaową lub całą waniliową z dodatkiem dowolnej czekolady). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.  Upieczone muffinki wyjąć z blaszki i ostudzić.
Po wystudzeniu wierzch muffinek możemy dowolnie ozdobić. ja wykorzystałam pozostałą czekoladę.

Reklamy