sernik z oreo i kremem nutella

sernik oreo z kremem nutella

spód
250 g ciasteczek oreo (bez kremu)
80 g masła (roztopić)

masa serowa
750 g twarogu lub serka typu philadelphia
2 żółtka
1 jajko
200 ml śmietany kremówki 30%-36%
2 dl cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
½ szklanki kremu nutella
2 łyżki mleka

wykonanie
spód
Ciasteczka rozkruszyć na piasek (można w blenderze), dodać roztopione masło i wymieszać. Masę   przełożyć do foremki (u mnie foremka kwadratowa 25cm x 25cm), lekko za pomocą łyżki przygnieść ciasteczka i zapiec w piekarniku przez ok 13-15 minut w temperaturze 180ºC
W tym czasie możemy zająć się serem.

masa serowa
Ser, jajka, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, mąkę ziemniaczaną dajemy do miksera i dokładnie łączymy. 1/3 część masy serowej przekładamy do innego naczynia dodajemy nutellę i mleko , dokładnie mieszamy.
Na podpieczony spód z ciasteczek dajemy białą masę serową a na wierzch delikatnie rozsmarowujemy masę serową z nutellą.
Pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 1,10h- 1,20h. Po upieczeniu możemy jeszcze na wierzch dać polewę czekoladową lub zetrzeć czekoladę.
Przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej aby ciasto spędziło całą noc w lodówce.

Reklamy