sałatka warstwowa z serem feta

sałatka z fetą

Sałatka, łatwa, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna. Przepis podpatrzony tutaj.

składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
5 pomidorów ( u mnie bez skórki)
500 g piersi z kurczaka
250-300 g sera feta 
100 g płatków migdałów

sos czosnkowy:
1 mały majonez
1 mała śmietana 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

wykonanie
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu lub przyprawy gyros,  odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm x 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

przygotować sos czosnkowy:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić. solą i pieprzem 

Układać kolejno w szklanym naczyniu:
kapusta
pomidory
pierś z kurczaka
ser feta
polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami. Odstawić na 2-3 godziny.

Reklamy

2 thoughts on “sałatka warstwowa z serem feta

Możliwość komentowania jest wyłączona.