ciasto z nutką gruszkowo-karmelową

gruszka, toffi

Ciasto czasochłonne ale naprawdę dobre. Masę karmelową trzeba zacząć przygotowywać o jeden dzień wcześniej. Biszkopty potrzebne do ciasta możemy również upiec wcześniej, wówczas zaoszczędzimy sobie czasu dnia następnego.

potrzebujemy:
2 biszkopty kakaowy i jasny (można upiec dzień wcześniej)
1 szklankę soku gruszkowego do nasączania biszkoptów
masę gruszkową
masę karmelową

biszkopt z 4 jajek
Potrzebujemy dwóch prostokątnych biszkoptów o jednakowych wymiarach, jasnego i kakaowego ( u mnie blaszka prostokątna 34 cm x 24 cm). Biszkopt możemy oczywiście upiec według własnej, sprawdzonej receptury. Ja podaję mój przepis, który wykorzystałam do tego ciasta. Biszkopty piekę jeden dzień wcześniej. Składniki na jeden biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru

½  szklanki mąki pszennej
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas ubijając, piana powinna nadal być sztywna. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy wszystkie żółtka wykorzystamy dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia , na wolnych obrotach miksera mieszamy do połączenia się składników. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę, której dno wykładamy  papierem pergaminowym. Pieczemy w  rozgrzanym do 180°C piekarniku około 20 minut.

Biszkopt kakaowy przygotowujemy w podobny sposób. Dodatkowo razem z mąkami dodajemy 2 łyżki kakao a pomniejszamy o 2 łyżki ilość mąki pszennej podanej w przepisie.

masa gruszkowa
750 g serka homogenizowanego gruszkowo-karmelowego (może być tylko o smaku gruszkowym)
250 ml śmietany 30% lub 36 %
5 listków żelatyny lub 10 g żelatyny w proszku
50 ml soku gruszkowego

Sok gruszkowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek gruszkowo-karmelowy ubijamy chwilkę mikserem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w ciepłym soku i na końcu ubitą śmietanę (listki żelatyny uprzednio moczymy w wodzie aby spęczniały, odciskamy lekko w dłoniach lub na sitku i dopiero rozpuszczamy w ciepłym soku , mleku itp… Według mnie żelatyna w listkach ma lepszy smak.) . Wszystko razem mieszamy na wolnych obrotach. Gotową masę wykładamy na przygotowany już wcześniej biszkopt kakaowy.
Jeżeli lubicie bardziej słodkie masy do śmietany, którą ubijamy można dodać trochę cukru pudru.

masa karmelowa
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
2 ½ dl cukru trzcinowego muscovado
2 listki żelatyny
2 łyżki mleka

Śmietankę z cukrem zagotować , rozpuścić  całkowicie cukier i odstawić z palnika. Masę dobrze schłodzić , najlepiej dać do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Dobrze schłodzoną ubić mikserem na puch. Otrzymamy karmelową bitą śmietanę. Do masy dodajemy 2 listki  żelatyny rozpuszczonej 2 łyżkach gorącego mleka lub wody (listki żelatyny powinny być wcześniej namoczone i odsączone) lecz nie jest to konieczne. Przepis na masę karmelową znajdziesz również tutaj

Upieczony kakaowy biszkopt ponownie układamy w blaszce, w której był pieczony. Nasączamy go sokiem gruszkowym i dajemy na niego masę gruszkową, delikatnie wyrównując wierzch. Na masę gruszkową dajemy jasny biszkopt, lekko go dociskamy, nasączamy sokiem gruszkowym i wykładamy na niego masę karmelową, wyrównujemy starannie wierzch. Wierzch ciasta możemy dodatkowo udekorować kosteczkami toffi, polewą karmelową i zielonymi listeczkami z marcepanu.

ciasto gruszkowo-karmelowe

 

 

Reklamy