karmelowa bita śmietana – masa do ciast i deserów

Masa nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych np. tortów, rolad , ozdabiania muffinek , babeczek itp…Pasuje również jako dodatek do innych deserów.

masa karmelowa
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
2,5 dl cukru trzcinowego muscovado

Śmietankę z cukrem dać do garnka i  doprowadzić do wrzenia tak aby  cukier się rozpuścił , odstawić z palnika( nie gotować długo). Otrzymany sos karmelowy dobrze schłodzić min 5 godzin , najlepiej dać do lodówki na całą noc. Dobrze schłodzoną masę ubijać mikserem (na wysokich obrotach), aż do powstania puszystej karmelowej bitej śmietany.

uwaga
♦ masa uda się wówczas gdy zagotowany cukier ze śmietanką będzie naprawdę dobrze i długo schłodzony.

masa karmelowa

Do  ubitej śmietany karmelowej można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej 2 łyżkach gorącego mleka lub wody lecz nie jest to konieczne.

Reklamy