lizaki z ciasta – cake pops

lizaki z ciasta

składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru
1  łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
¼ kostki masła (roztopić)
1  jajko

dodatkowo
  2 tabliczki czekolady (u mnie biała i mleczna)
12 patyczków do lizaków
silikonowa foremka do kuleczek

wykonanie:
Do miski dajemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy je. Następnie dodajemy składniki mokre: roztopione masło, mleko i jajko. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto nakładamy do szprycy bez końcówki lub do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim dokładnie półkule silikonowej foremki do lizaków. Zamykamy foremkę wieczkiem od foremki. Pieczemy ok 12-15 minut w 170ºC na złoty kolor.
Upieczone kulki wyciągamy z foremki, pozostawiamy do ostudzenia. W każdą kuleczkę wtykamy patyczek. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno), kuleczki zamaczamy lub oblewamy dokładnie czekoladą, aż pokryją się nią równomiernie. Ozdabiamy cukierkowymi posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Aby lizaki mogły być w pozycji pionowej powtykałam je w styropian.

Reklamy