rolada biszkoptowa

składniki:
4 jajka
1,5 dl cukru
1 dl mąki pszennej
30 ml mąki ziemniaczanej
5 ml proszku do pieczenia
dodatkowo:
15 ml cukru do podsypania

wykonanie:

  • wyłóż formę do pieczenia pergaminem ( u mnie 43cm x 35cm)
  • jajka wybij do miski i ubij je na jasną pianę
  • dodaj cukier i dalej ubijaj
  • nastaw piekarnik na 150º C
  • połącz ze sobą obie mąki i proszek
  • przesiej mąki z proszkiem do piany jajecznej i delikatnie wmieszaj

rolada biszkoptowa

  • wyłóż masę ma blaszkę wyłożoną pergaminem i wyrównaj wierzch
  • piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut na złoty kolor

  • drugi arkusz papieru pergaminowego rozłóż na blacie i posyp go równomiernie po całości cukrem
  • upieczoną roladę wyłóż na przygotowany papier a z wierzchu rolady ściągnij ten , na którym się piekła
  • zwiń dłuższą stronę ciasta w roladę razem z papierem
  • pozostaw do wystudzenia

  • rozwiń, napełnij nadzieniem np dżemem, bitą śmietaną, masą serową, makową itp…
  • ponownie zroluj (już bez papieru) i pozostaw na parę godzin aby całość się związała

 

Reklamy

4 thoughts on “rolada biszkoptowa

Możliwość komentowania jest wyłączona.