krokiety z mięsem

krokiety z mięsem

Potrzebujemy ok 10 naleśników np:  w/g tego przepisu

farsz:
ok. 0,5 kg ugotowanego/uduszonego/upieczonego mięsa dowolnego gatunku 2 cebule
pieprz i sól do smaku
3 łyżki oleju

do panierowania:
2 jajka+ szczypta soli 
tarta bułka

do smażenia:
olej

wykonanie:

Cebulę kroimy na kawałki, szklimy ją na patelni dodając niewielką ilość oleju. Mięso i usmażoną wcześniej cebulę mielimy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu, rozprowadzamy równą warstwę. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy w niezbyt ciasny rulon by nie popękały. Panierujemy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w tartej bułce. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy krokiety z każdej strony na średniej mocy kuchenki, do zrumienienia. Po usmażeniu przekładamy na ręczniczek papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

 

Reklamy