sernik karmelowy

sernik karmelowy

ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

ser
1 kg sera
400 g masy kajmakowej
2 jajka
2 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki budyniu waniliowego, toffi lub mąki ziemniaczanej

wykonanie

spód:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto dajemy do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na blaszkę i upiec na złoty kolor 10- 15 minut w 170ºC (u mnie średnica foremki 25 cm). Na upieczone ciasto dajemy masę serową i ponownie pieczemy.

masa serowa:
Masę karmelową, ser i budyń utrzeć. Dodać cukier, cukier waniliowy, po jednym jajku i żółtka. Ucierać razem ale nie za długo aby mocno nie napowietrzyć sera. Masę wyłożyć na upieczone ciasto i pieczemy ok 1,50h-2,00h w temperaturze 130ºC aż wierz ciasta stanie się szklisty i sprężysty a boki ciasta zaczną odchodzić od  blaszki.

Sernik studzimy i na wierzch możemy dać bita śmietanę z masą karmelową.

bita śmietana karmelowa:
200 ml śmietany kremówki
150 g masy kajmakowej
Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy masę kajmakową i dalej ubijamy na sztywno. Posmarować wierzch sernika (zimnego) i odstawić do ponownego schłodzenia.

moje uwagi:
♦ spód sernika zaraz po upieczeniu jest twardawy ale pod wpływem masy serowej robi się miękki

 

Reklamy

2 thoughts on “sernik karmelowy

Możliwość komentowania jest wyłączona.